198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Voedselinname beïnvloed door formaat van bord

Zo’n 23% van de ouderen in Nederland is ondervoed. Dit kan leiden tot het verergeren van ziektes en kan mensen minder gelukkig maken. Een aantal simpele aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat de voedselinname van ouderen toeneemt. 

Grote borden

Kleine veranderingen kunnen al effect hebben, zoals het gebruik van grote borden. Porties lijken kleiner op een groot bord of in een grote kom, wat ervoor zorgt dat mensen onbewust meer eten. Onderzoek wijst uit dat ouderen ongeacht de omvang van de portie ongeveer 85% van de maaltijd consumeren. Door voor ouderen simpelweg grotere porties op te dienen, kan men ouderen stimuleren om meer te eten. Met grotere porties eten mensen tot 56% meer. 
Naast het gebruik van grote borden, kunnen ook meerdere eetmomenten op een dag de voedselinname bevorderen. Meerdere maaltijden per dag worden geassocieerd met geluk. Uiteraard zit er wel een max aan het aantal eetmomenten dat de voedselinname nog bevordert. Het gaat om de juiste verhouding tussen portiegrootte en eetmomenten. 

De invloed van kleuren

Ook kleuren zijn van invloed op de voedselinname. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen minder opscheppen wanneer de kleur van het bord contrasteert met de kleur van het eten. Om te voorkomen dat vloekende kleuren ervoor zorgen dat ouderen minder opscheppen, zou het beter zijn als verzorgers het eten opdienen. Zo kan er rekening gehouden worden met het kleurenaspect.
Daarentegen hebben contrasten wel een gunstig effect op de voedselinname op het moment dat het eten eenmaal op het bord ligt. Dit heeft vooral effect bij dementerende mensen. Contrasten zorgen er juist voor dat ze het eten beter herkennen. 
Verder wordt er meer gegeten op het moment dat een tafel luxe ingedekt is. Uit onderzoek van Consumatics in 2017 is gebleken dat een mooie, aangeklede maaltijd de voedselinname met 45% kan verhogen. Een fraaie opmaak in combinatie met veel kleuren maakt de lunch aantrekkelijk.

Tips van Consumatics:

  • Creëer meer eetmomenten op een dag. Hierdoor neemt de voedselinname van ouderen toe.
  • Zorg ervoor dat het bord er kleurrijk uitziet. Voeg extra groentes toe voor diversiteit en kleur op het bord.
  • Voeding-specifieke geuren wekken eetlust op. Verspreid bijvoorbeeld de geur van versgebakken brood. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor 5% meer gegeten zal worden.
  • Bewoners eten meer op het moment dat ze samen eten. De bewoners worden gestimuleerd om een praatje te maken met elkaar, de pannen staan op tafel en de kans is groot dat er een tweede keer wordt opgeschept. Stimuleer samen eten.
  • Gebruik grote borden. Daar wordt meer van gegeten.
  • Verstrek relatief grote porties. Onderzoek wijst uit dat ouderen 85% van de aangeboden hoeveelheid consumeren.