198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Veel Liefs deelt placemats uit aan ouderen

Het landelijk initiatief Veel Liefs deelt de komende weken 30.000 luxe placemats uit aan thuiswonende alleenstaande ouderen. Op de placemats staan foto’s, teksten en quotes van bekende Nederlanders uit de jaren zestig en zeventig. Met de actie wil Veel Liefs aan ouderen laten ervaren dat zij niet vergeten worden in deze moeilijke coronatijd.

Anna Casemier is initiatiefnemer van Veel Liefs en heeft samen met collega’s uit de hotelbranche, belangeloos een aantal succesvolle activiteiten voor Veel Liefs ontwikkeld. ‘We hebben dit voorjaar voor de actie met de placemats gekozen, omdat thuiswonende alleenstaande ouderen door corona veel te maken hebben met sociaal isolement en eenzaamheid. Zo missen zij de mogelijkheid om gezellig samen aan tafel te eten. Doel van de placemat is om tijdens de maaltijd ontspanning en afleiding te geven. Uit onderzoek weten we dat dit de eetlust bevordert. Dat is voor ouderen belangrijk, omdat veel ouderen door gebrek aan eetlust minder gezond eten. Daar komt bij dat het lichaam voedingsstoffen minder effectief opneemt als je ouder wordt. Met de placemat hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan een meer smakelijke maaltijd.’

Nostalgische placemats

Voor het ontwikkelen van de nostalgische placemat deed Veel Liefs een oproep aan bekende Nederlanders om teksten en afbeeldingen uit de jaren zestig en zeventig te delen. Tientallen bekende Nederlanders reageerden op de oproep. Veel Liefs selecteerde onder meer teksten van Herman van Veen en Paul van Vliet. Ook recepten van culinair experts Janny van der Heijden en Rudolph van Veen staan op de placemats. Verder is er een bijdrage van het Kröller-Müller Museum. Op de placemats staat ook een woordzoeker, een strip en tips voor bewegen en ontspannen.

De placemats zijn gelamineerd, waardoor ze langere tijd bruikbaar zijn. Vanaf deze week worden de placemats door heel Nederland verspreid via thuiszorgorganisaties. Vorig jaar heeft Veel Liefs honderden zorgorganisaties blij gemaakt met puzzels en spellen. Ook de kaartenactie, waarbij 16.000 ouderen een kaart met een klein cadeautje kregen, is warm ontvangen. Veel Liefs maakt gebruik van vrijwilligers en sponsoren uit de hotelbranche.