Recap Horecava 2020
Tijdens de Horecava gaf Consumatics vier op maat gemaakte kennissessies over neuromarketing binnen facility management, foodservice, zorg en horeca. Hierbij delen we graag de highlights van deze inspirerende sessies!
Facility & Hospitality
In deze kennissessie kregen deelnemers te zien hoe neuromarketing toegevoegde waarde kan bieden binnen de facilitaire branche. Bij het ontwerpen van een gebouw wordt er vaak alleen gekeken naar standaard, facilitaire basisvoorwaarden, maar niet of nauwelijks naar wat mensen een fijn gevoel geeft. Een ideale omgeving, zo bleek uit de kennissessie, vervult de basisbehoeften van de mens, waaronder de behoefte aan eten en drinken, veiligheid en hygiëne. Aan de hand van prikkelende voorbeelden liet onze expert zien hoe sterk de fysieke omgeving onze stemming, acties en gedragingen, en sociale interacties kan beïnvloeden. De conclusie: kijk niet alleen naar de daadwerkelijke faciliteiten, maar (vooral) naar de beleving van eindgebruikers!
Foodservice
Bepalen we zelf wat we het liefst eten en drinken? En voor welke producten we kiezen? Daar is minder van waar dan we denken. Deze interactieve kennissessie richtte zich op de onbewuste processen in ons brein die onze smaakvoorkeuren en -ervaringen bepalen. Het mooie van smaakbeleving is dat het veel meer is dan proeven alleen: álle zintuigen vormen samen smaak. Wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en uiteindelijk proeft. Maar ook welke associaties er al in het brein gevormd zijn. Heb jij bijvoorbeeld affiniteit met Coca-Cola, dan zal dit smaken dan Pepsi. En dat terwijl Pepsi bij een blinde smaaktest praktisch altijd beter scoort! Dit komt omdat het merk Coca-Cola meer emotionele waarde voor ons heeft, waardoor we meer genieten van dit drankje. Deelnemers werden verrast met hun eigen onbewuste gedrag tijdens een interactieve quiz en experimenten gericht op eten en drinken. Een full experience!
Zorg
In de zorg is het een uitdaging om patiënten tijdens hun opname meer te laten genieten van eten en drinken. Door in te spelen op het onbewuste kan het eetmoment leuker, lekkerder en makkelijker gemaakt worden. Deze kennissessie gaf zorgprofessionals inspiratie om alle vijf de zintuigen op een onbewuste manier te prikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de kleur en grootte van het servies, of het gebruiken van bekende geuren om herinneringen op te roepen. De deelnemers kregen te zien hoe de juiste presentatie en omgeving de ervaring van eten en drinken kan optimaliseren, met een betere gezondheid van patiënten als resultaat.
Horeca
Neuromakreting kan organisaties helpen de onbewuste behoeftes van hun gast te begrijpen en hierop in te spelen zodat de horecazaak als prettiger wordt ervaren. Hierdoor worden uiteindelijk de gast en de ondernemer beide blijer. De gast voelt zich prettiger, verblijft ergens langer, gaat meer bestellen en beveelt de locatie vaker aan anderen aan. De kennissessie begon met wat voorbeelden van hoe onbewuste factoren van invloed zijn op de ervaringen in de horeca.
Voorbeelden die genoemd werden: het effect van het plaatsen van een euroteken op de menukaart, en wat het gebruik van zware glazen en bestek voor invloed heeft. Door een korte quiz werd de opgedane kennis getest bij de deelnemers. Na de kennissessie weten zij dat het van belang is zintuigen te prikkelen bij de consument, duidelijk te maken waar je voor staat en de gemaakte keuze van de consument te bevestigen.