
De vraag
Bidfood wilde haar concepten, diensten en producten nog beter afstemmen op de patiënten. Zodat zij nog gelukkiger zijn en ouderen beter (en meer) eten. Er is veel ondervoeding in de zorg en wanneer kleine (onbewuste) elementen kunnen worden verbeterd, kan de kans op ondervoeding verkleinen.
De methode
Medewerkers van Consumatics spraken uitvoerig met bewoners en medewerkers van drie zorgorganisaties. Bij het onderzoek waren een ziekenhuis, een revalidatiekliniek en een locatie voor ouderenzorg betrokken. Ook voerden we observaties uit gericht op het onbewuste gedrag, onze specialiteit. Tijdens deze observatie werden ruim 100 punten beantwoord door onze experts vanuit de psychologie. Vervolgens is dit naast wetenschappelijke bevindingen gelegd.
Het resultaat
Bidfood ontving ruim 30 adviezen die geïntegreerd konden worden in hun huidige producten, diensten en concepten. Een gedeelte van de conclusies is gedeeld in hun mooie magazine Served. Daar vind je ook vijf tips. Deze hebben we voor jullie op een rij gezet:
- Kleurrijk eten wordt beter geconsumeerd dan kleurloos eten
- Tip: Combineer verschillende kleuren met elkaar op één bord
- De kleur van de borden heeft invloed op hoeveel mensen eten. Warme kleuren als rood en geel doen het beter dan koele kleuren als blauw en grijs.
- Tip: Kijk ook naar het contrast met de kleur van het eten. Contrasterende kleuren (bijvoorbeeld rode aardbeiden op wit servies) verhogen onbewust de smaakbeleving van het gerecht.
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ouderen altijd 85% van de maaltijd consumeren, ongeacht de hoeveelheid.
- Tip: schep niet te kleine porties op, want over het algemeen geldt: hoe groter de porties, des te meer er gegeten wordt.
- Veel bewoners ervaren het eetmoment als een verplichting. Het ‘moeten eten’ op een vaststaand tijdstip wordt vaak als een ‘taak’ ervaren en niet als een verwenmoment.
- Tip: Las meerdere eetmomenten per dag in, zodat uw bewoners meer vrijheid ervaren.
- Het wordt als negatief ervaren wanneer mensen alleen en in stilte eten.
- Tip: Creëer vermaak tijdens de maaltijd. Samen eten, muziek aan, televisie aan, een spelletje doen of een praatje maken: dit alles draagt bij aan een plezierige beleving van de maaltijd en uiteindelijk ook tot meer en beter eten.