Terug naar overzicht

Zorgonderzoek | Arla - Ambius - Albron


De vraag

1 op de 6 mensen in een zorginstelling leidt aan ondervoeding. Ook zijn mensen minder gelukkig in een zorginstelling dan thuis. Daar moest wat aan gebeuren. Albron, Arla, Ambius, Consumatics en Brandvitamins hebben hiervoor de handen ineengeslagen.

De methode

Voor het onderzoek zijn bij zorginstellingen in kamers condities getest; een kamer met broodgeur rondom het eetmoment, verspreid door Ambius en een kamer met eiwitrijke drank; Protino van Arla. Daarnaast is de wijze van koken vergeleken, waarbij een onderscheid is gemaakt tussen samen koken in de huiskamer door de Kookdames van Albron en centraal koken. Tussen oktober 2015 en maart 2016 is het gedrag van bewoners geobserveerd bij verschillende condities om zo de kwaliteit van leven in beeld te brengen. Ook beantwoordden de bewoners vragen en kenden ze aan hun gevoel van geluk cijfers toe. Daarnaast zijn fysiologische metingen gedaan; de BMI en de kans op ondervoeding is gemeten.

Het resultaat

Het onderzoek met meer dan 1100 vragenlijsten onder zo'n 154 bewoners van zorginstellingen, met name gericht op de oudere doelgroep, laat zien dat het betrekkelijk eenvoudig is om de kwaliteit van leven net iets te verhogen. Zo zorgt het toevoegen van geur ervoor dat de kwaliteit van leven met 10 procent toeneemt tijdens het eetmoment. Mensen kijken daarnaast 27 procent meer uit naar het eetmoment, wanneer er samen wordt gekookt. Ook zijn ze in die situatie 22% gelukkiger. Daarmee wordt een behoorlijke stap gezet richting mooiere zorg in Nederland.

Op vier locaties is in het bijzonder aandacht besteed aan het verlagen van de kans op ondervoeding. De kans op ondervoeding nam af van 37% naar 32%. Interessanter was nog dat de BMI significant steeg wanneer geur en eiwitrijke drank samen in beeld werden gebracht, waarbij de eiwitrijke drank de grootste invloed had.

Nieuwsgierig geworden en benieuwd naar de volledige resultaten? Stuur een email naar Wenda Linthorst en ontvang de paper en de presentatie! wenda.linthorst@consumatics.nl

Services with this case

Meer weten?

Wenda kan je hier alles over vertellen
Wenda Linthorst

Mede-eigenaar