Terug naar overzicht

Groot onderzoek naar maaltijdbeleving in de zorg


Door onderzoek te doen naar de beleving van eten en drinken in de zorg, kan Bidfood nog betere producten en diensten leveren, in samenwerking met zijn partners en relaties.

De vraag

Bidfood wil haar concepten, diensten en producten nog beter afstemmen op de patiënten. Zodat zij nog gelukkiger zijn en ouderen beter (en meer) eten. Er is veel ondervoeding in de zorg en wanneer kleine (onbewuste) elementen kunnen worden verbeterd, kan de kans op ondervoeding verkleind. 

Methode

Medewerkers van Consumatics spraken uitvoerig met bewoners en medewerkers van drie zorgorganisaties. Er was een ziekenhuis bij betrokken, een revalidatiekliniek en een locatie voor ouderenzorg. Ook verzorgden we observaties gericht op het onbewuste, onze specialiteit. Tijdens zo'n observatie worden ruim 100 punten beantwoord door onze experts vanuit de psychologie. Vervolgens is dit naast de wetenschap gelegd. 

Resultaten 

Bidfood heeft ruim 30 adviezen gehad die nieuw zijn of geïntegreerd kunnen worden in hun huidige producten, diensten en concepten. Een gedeelte van de conclusies is gedeeld in hun mooie magazine Served. Daar vind je ook vijf tips. Deze hebben we voor jullie op een rij gezet:

 

 • Kleurrijk eten wordt beter geconsumeerd dan kleurloos eten 
  • Tip: Combineer verschillende kleuren met elkaar op één bord

 

 • De kleur van de borden heeft invloed op hoeveel mensen eten. Warme kleuren als rood en geel doen het beter dan koele kleuren als blauw en grijs. 
  • Tip: Kijk ook naar het contrast met de kleur van het eten. Contrasterende kleuren (bijvoorbeeld rode aardbeiden op wit servies) verhogen onbewust de smaakbeleving van het gerecht. 

 

 • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ouderen altijd 85% van de maaltijd consumeren, ongeacht de hoeveelheid. 
  • Tip: schep niet te kleine porties op, want over het algemeen geldt: hoe groter de porties, des te meer er gegeten wordt. 

 

 • Veel bewoners ervaren het eetmoment als een verplichting. Het 'moeten eten' op een vaststaand tijdstip wordt vaak als een 'taak' ervaren en niet als een verwenmoment. 
  • Tip: Las meerdere eetmomenten per dag in, zodat uw bewoners meer vrijheid ervaren. 

 

 • Het wordt als negatief ervaren wanneer mensen alleen en in stilte eten. 
  • Tip: Creëer vermaak tijdens de maaltijd. Samen eten, muziek aan, televisie aan, een spelletje doen of een praatje maken: dit alles draagt bij aan een plezierige beleving van de maaltijd en uiteindelijk ook tot meer en beter eten. 

 

We zijn trots hoe al onze projecten bijdragen aan een betere dienstverlening of producten van onze opdrachtgevers. Dat we met het 'nudgen' samen hard werken om het in de zorg nog een beetje beter te doen, heeft toch een speciaal plekje in ons hart. Daarom hebben we er begin 2019 een paper over gepubliceerd. Wil je die ontvangen of meer weten? Bel gerust met Wenda Linthorst via 020-2619106 of mail wenda.linthorst@consumatics.nl 

 

Meer weten?

Wenda kan je hier alles over vertellen
Wenda Linthorst

Mede-eigenaar