Terug naar overzicht

Zorgtotaal: De grote invloed van de presentatie van eten & drinken

Wenda Linthorst, 18 maart 2015

Zorgtotaal zit er op. Eindelijk, we hebben ons onderzoek naar buiten gebracht over eten & drinken in de zorg! Wenda Kielstra van Consumatics nam de bezoekers mee naar de wondere wereld van onbewust prikkelen van bewoners van een zorginstelling. Dit heeft in het eerste onderzoek geleid tot meer spierkracht en andere fysiologische successen. Ook het gevoel van de bewoners was positief.

Het experiment

Van september tot januari vond het eerste experiment naar eten & drinken in een zorginstelling plaats. Een intrinsieke behoefte van meerdere collega’s bij Consumatics om de successen binnen de foodservice eens te vertalen naar de zorg, was de start voor dit onderzoek. Bovenal wilden we er voor zorgen dat mensen blij zijn. Maar binnen de zorg is er veel ondervoeding; de kans op ondervoeding wilden we verlagen door de presentatie te veranderen.

Samen met de partners Douwe Egberts Professional en Arla hebben we een zorginstelling benaderd. Zij hebben alle deuren voor ons open gezet. Twee maanden lang waren we hier elke dag aanwezig. In sommige huiskamers pasten we de presentatie aan.Denk aan een rietje in een glas appelsap en een appeltje op de rand van het glas. En ook een gekleurd bord in plaats van een wit bord. En de koffie in een ander kopje, met een koekje, suiker en melk op een schoteltje.

In een andere huiskamer werd voeding verrijkt. In plaats van halfvolle melkproducten naar volle melkproducten. Ook werd er een milkshake toegevoegd aan de voeding. Daarnaast werd er bij het ontbijt en avondeten (broodmaaltijd) eiwitrijke voeding gekozen.
In de laatste kamer werden beide elementen toegepast, dus presentatie en verrijking.

De resultaten

Ja….! We zagen dat mensen meer spierkracht hebben, meer gewicht en minder (kans op) ondervoeding. We zien dit project als een pilot. Dit is een wetenschappelijk experiment op één locatie geweest, maar dit is een kleinere groep dan ideaal. De resultaten bij de spierkrachtmeting, SNAQrc en gewicht lieten een duidelijke trend zien, maar waren niet significant. De enquêtes daarentegen wel. Maar door deze kleine start willen we wel laten zien dat er invloed is op gedrag en hebben we exact in beeld hoe we dit bij de landelijke meting kunnen gaan doen.
In de enquête zagen we diverse mooie resultaten. Zo waren er trends dat mensen gelukkiger zijn en het eetmoment gezelliger vinden.

En nu?

De samenwerking tussen de leveranciers en de zorginstellingen werkte positief. Dit eerste experiment was een test bij één zorginstelling. Vanaf dit najaar wordt dit een jaarlijks terugkerend onderzoek bij meerdere locaties. Want we zijn er nog lang niet!

We willen er voor zorgen dat iedereen in de zorg elk jaar inspiratie krijgt hoe je het eetmoment kunt verbeteren.

En daar hebben we jullie voor nodig!

  • Ben je werkzaam in een zorginstelling waar mensen langdurig verblijven (minimaal 8 weken) en wil je je locatie beschikbaar stellen? Mail dan naar info@consumatics.nl
  • Wil je meedenken hoe dit onderzoek landelijk neergezet kan worden? Dan drinken we graag een kop koffie met je. Of je arts, verpleegkundige, diëtist, werkzaam bij de overheid, bij een A-merk of op een andere manier verbonden bent aan de zorg, maakt niet uit. We krijgen graag input vanuit verschillende perspectieven. 
  • Ben je leverancier in de zorg en wil je graag bijdragen aan meer blije mensen en minder kans op ondervoeding? Sluit dan aan. Mail naar wenda.kielstra@consumatics.nl

Wil je de presentatie ontvangen? Mail dan naar info@consumatics.nl