Terug naar overzicht

Vrouwen ruiken beter dan mannen

Wenda Linthorst, 29 oktober 2013

Vanaf je 18e zie je het verschil komen dat vrouwen beter ruiken dan mannen. Je kunt 10.000 geuren herkennen. Een geur bestaat uit drie tonen, de top, midden en de basistoon. 

Donderdag 28 november was ik op Nyenrode Business Universiteit en sprak een oud student Aukje Dantuma van IFF over geur; parfums, de verwerking in producten en meer. IFF is ontwikkelaar en specialist in het creëren van smaken en geuren. Aukje ondersteunt diverse klanten op de home markt welke geuren er het beste passen bij producten als wasmiddelen. Voor de Kring Amersfoort/Utrecht maakte ze tijd vrij om ons mee te nemen in deze wereld.....

Vijf zintuigen

Zicht is de belangrijkste zintuig, 70% van de prikkels komen door zicht. Toch zie je dat geur met name herinneringen oproept of afkeer (iedereen vindt rot eten stinken). 

Gender effect

Vrouwen zijn beter in de drie elementen die geuren doen:

  • Ze ruiken het sneller
  • Ze weten sneller wat het is
  • Ze onthouden het beter (dit ruikt hetzelfde als...)

Dat komt door de hormoon oestrogeen. Deze is vanaf je 18e duidelijk in het lichaam aanwezig.

Aantrekkingskracht

Soms kun je iemand qua uiterlijk heel aantrekkelijk vinden, maar is er toch geen klik. Dat zou kunnen komen door de feromonen. We gaan van nature op zoek naar mensen die hele andere feromonen hebben dan jij, dat wil zeggen, een profiel die erg verschilt van jouw eigen profiel. Dat is instinctief, met een uiteenlopend profiel je het sterkste nageslacht krijgen. Deze feromonen creëren jouw eigen geur. Dat je hierop keuzes maakt, is geheel onbewust. Een filmpje waarbij een man en een vrouw in een ruimte zitten (die duidelijk geen klik hebben), liet dit zien. Toen er feromonen in de ruimte werden gespoten, ging de vrouw direct aan haar haren draaien en over haar armen wrijven. Ongelooflijk wat geur kan doen! (tip, je moet er eens op googlen, er gaat een wereld voor je open, je kunt feromonen gewoon kopen! Maarree... 'verse' feromonen werken het beste....)

Drie delen

Geuren zijn altijd een balans van drie onderdelen, de topgeur, die is voor de impact en heeft een opvallendere geur. Daarnaast het midden en als basis een duurzame geur, zoals hout. Een geur verandert gedurende de tijd dat je 'm op hebt. Dat komt omdat je deze drie elementen (dus de drie lagen) in een andere verhouding ruikt. De topgeur ruik je vooral de eerste uren, maar hout langere tijd. Ik was zo nieuwsgierig waarom we toch geen goede koffiegeur kunnen ontwikkelen die we binnen (of misschien wel buiten) kunnen ruiken. dat heeft ook vooral met die duur te maken. Je kunt het wel even laten ruiken, maar het is moeilijk om die 'verse-bonen- malen-geur' langere tijd op hetzelfde niveau te laten ruiken, omdat het een mix is van deze drie tonen.

Eigen parfum

Toen werden we flink getest. We hoorden over zeven geur-families de achtergrond. Vervolgens kregen we die zeven potjes voor ons én een geurtje. Of wij zelf de geur konden maken! Dat is even andere koek, in het lokaal waar ik in het verleden managerial economics en organizational dynamics heb gehad. Daar zat ik dan, met een pipetje druppeltjes te tellen en mijn neus in andere zaken te stoppen. Pfff dat was lastig! Ik ben met een lekker geurtje naar huis gegaan... maar het leek niet op de geur die ik moest namaken. Dat laat ik toch aan de specialisten over.