Terug naar overzicht

Tips voor tips

Wenda Kielstra, 18 juli 2016

Uit onderzoek blijkt dat restaurant medewerkers door hogere fooien een hogere drive ervaren om goed werk te leveren en hierdoor minder toezicht van leidinggevenden nodig hebben. Hoog tijd om eens te kijken wat er dus allemaal voor zorgt dat er meer fooi in het laatje komt.

Mensen geloven graag dat zij fooi geven op basis van een objectieve service evaluatie, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Er zijn een hele boel factoren die bijdragen aan de hoeveelheid fooi die iemand geeft. Zo blijkt uit onderzoek dat mannen gemiddeld meer fooi geven dan vrouwen en dat mensen onder invloed ook erg gul zijn met het geven van een extra zakcentje. Helaas zijn dit niet factoren waar je als restaurant eigenaar echt invloed op hebt.

Hi! My name is...

De tussenkop verraad het al een beetje maar uit onderzoek is gebleken dat gastheren en vrouwen die zichzelf voorstellen op een hogere fooi kunnen rekenen. Sowieso doet het personaliseren van de ervaring van de gast het goed. Het helpt bijvoorbeeld ook om de gehele avond dezelfde bediende aan je tafel te krijgen. Een ander mooi voorbeeld is het personaliseren van de bonnetjes. Uit de desbetreffende studie bleek dat bonnetjes met een klein bedank berichtje of een getekende smiley zorgt voor een stijging in de gegeven fooi. Let er hierbij op dat het om handgeschreven berichtjes ging en dus niet een gestandaardiseerde “Bedankt En Tot Ziens!” boodschap die onder aan de bon geprint staat.

Verlaag je tot andermans niveau

Neem dit vooral letterlijk. Uit onderzoek blijkt dat bedienden die naast een tafel neerhurken om een order op te nemen meer fooi binnenhalen. Wederom is dit te koppelen aan een persoonlijke benadering aangezien je meer onderdeel uitmaakt van de groep die je serveert. Het herhalen van iemands order, een lichte aanraking op een gast zijn schouder en het spiegelen van iemands lichaamshouding zorgt ook voor een stijging in fooi. Deze laatste drie punten zijn ook meerdere malen hertest in verschillende onderzoeken en blijvend bevestigd. Het spiegelen van iemands gedrag en spraak zorgt er in het algemeen voor dat mensen je meer mogen. Je moet maar eens opletten als je tegen een vriend of vriendin van jezelf praat, de kans is groot dat jullie in een gesprek onbewust dezelfde houding hebben aangenomen.

Uiterlijk

Uit een Amerikaanse studie bleek dat aantrekkelijke serveersters op jaarbasis ruim 1.200 dollar aan extra fooi binnenhalen ten opzichte van hun gemiddeld aantrekkelijke collega’s. Je genenpoel heb je niet voor het uitkiezen, maar het benadrukt wel het belang van uiterlijk op het ontvangen van fooi. Zorg ervoor dat je verzorgd voor de dag komt. Tot slot wil ik een studie aankaarten waaruit blijkt dat bedienend personeel met rode kleding het beter doen met het ophalen van fooi. In deze blog kan je meer lezen over de invloed van rode kleding. Misschien past een rood shirt niet in je concept, maar het verwerken van rode elementen (bijvoorbeeld een stropdas) is voor veel locaties wel realiseerbaar. Pas deze tips toe als het kersje op de taart. Lang wachten op je eten in combinatie met een smiley op het bonnetje zal alsnog niet fooien doen stijgen tot gastronomische hoogten.