Terug naar overzicht

Strike a (power)Pose!

Daniëlle van Leeuwen, 25 oktober 2017

Ik geef het toe, ik ben binge-watcher en vooral met Grey’s Anatomy kan ik niet stoppen met kijken. Naast dat het een serie gevuld is met knappe dokters en ontzettend veel drama, kan Grey’s Anatomy ook leerzaam zijn. Zo kwam een onderdeel uit mijn colleges vorig jaar terug in deze serie. In een van de afleveringen staat dokter Amelia Shepherd, een van de hoofdpersonen, zichzelf voor te bereiden op een belangrijke operatie. Dit doet ze door stevig in haar schoenen te gaan staan met haar voeten uit elkaar, haar kin op te heffen en haar handen in haar zij te zetten. Op deze manier blijft ze een aantal minuten staan. “We are superheroes!’’ zegt ze. 

 

Power pose 

Waar dit in de serie de ‘superhero pose’ genoemd wordt, staat dit in de psychologie beter bekend als de ‘power pose’. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 5 minuten in deze pose staan, voorafgaand aan een sollicitatie of presentatie, ervoor zorgt dat je je niet alleen zelfverzekerder voelt maar ook dat je beter presteert. Dit komt doordat deze pose het hormoonlevel van testosteron verhoogt. Testosteron is gerelateerd aan dominantie en een verhoging van het testosterongehalte zorgt er dus voor dat je je zelfverzekerder voelt. Daarbij zorgt de power pose voor een verlaging van het hormoon cortisol: een hormoon dat onder andere zorgt voor stress. Je gaat dus met een zekerder gevoel en met minder stress een sollicitatie of presentatie tegemoet. 

 

Het tegenovergestelde

Maar waar komt deze pose nou vandaan? Deze houdingen en poses zitten in onze natuur en laten macht zien. Zo zie je vaak dat artiesten of sporters hun armen na een overwinning omhooggooien en zichzelf groot maken. Zelfs personen die blind zijn en nog nooit deze pose gezien hebben, nemen deze houding aan bij een overwinning. Het omgekeerde is te zien wanneer mensen zichzelf machteloos voelen, in dat geval maakt men zichzelf kleiner.  Bijvoorbeeld door de armen en de benen te kruisen en het hoofd iets omlaag te buigen. Vrouwen zullen eerder deze onzekere houding aannemen dan mannen, ze voelen zich over het algemeen ook minder machtiger dan mannen. Waar de power pose je zelfverzekerdheid kan verhogen, kan een onzekere houding juist voor een onzekerder gevoel zorgen. 

 

Can you fake it till you make it?

Met onze non-verbale taal beïnvloeden we dus niet alleen anderen, maar ook onszelf. Een ander voorbeeld naast de power pose is glimlachen. We lachen wanneer we blij zijn en we worden blij als we lachen. Als we geforceerd worden om te lachen, bijvoorbeeld door een pen tussen je tanden vast te houden, gaan we ons daadwerkelijk blijer voelen. Dit wordt in de psychologie ‘embodiment’ genoemd. Dit betekent dat je fysieke lichaamshouding zorgt voor verandering in je emotie. Je kunt jezelf dus blijer maken door te glimlachen, of zelfverzekerder door een zekerdere houding aan te nemen!

 

Met een korreltje zout

De week na mijn college over de power pose, kwam het nieuws dat het onderzoek met veel meer participanten nog eens herhaald is. In de wetenschap moeten onderzoeken ‘repliceerbaar’ zijn. Dit betekent dat het onderzoek herhaald moet kunnen worden en dezelfde resultaten moet opleveren. Zo weten we zeker dat het niet om een eenmalige toevalstreffer gaat! Helaas konden in dit onderzoek de eerste resultaten niet worden bevestigd. Met andere woorden: het ‘power pose’-onderzoek is misschien wel met een korreltje zout te nemen, aangezien het niet nog eens bewezen kan worden. De wetenschapper van dit onderzoek is inmiddels wel wereldberoemd en haar Ted Talk is nog steeds de moeite waard. Daarbij heeft het voor een mooie Greys Anatomy aflevering gezorgd!

 

 

 

Cuddy, A. J., Wilmuth, C. A., Yap, A. J., & Carney, D. R. (2015). Preparatory power posing affects nonverbal presence and job interview performance. Journal of Applied Psychology, 100(4), 1286-1295.

Lindblom, J. (2015). Embodiment and social interaction. In Embodied Social Cognition (pp. 115-159). Springer International Publishing.

Ted Talk - Your body language may shape who you are, Amy Cuddy