Terug naar overzicht

Plastic stoeltjes en La Place eat-your-heart-out

Wenda Linthorst, 22 juni 2015

Singapore en Maleisië 

Insiders weten dat ik in het voorjaar bijna 4 weken op vakantie ben geweest naar Singapore en Maleisië. Fantastisch gehad, spannend om Consumatics los te laten, maar het is top verlopen dankzij mijn lieve collega’s, bedankt toppers! 

Drie keer per dag uit eten in Azië… dan zie je veel gave concepten. Hoog tijd om wat te delen met jullie!

Grote winkelcentra

Wie in Zuid-Oost Azië is geweest weet dat je geen trui mee hoeft te nemen. Wat is het er warm. Afkoelen kan natuurlijk in de zee of onder de airco. Nou, aan winkelcentra met airco is geen tekort. De leegstand schat ik in op 2% (loonkosten heel laag, panden veel goedkoper, veel lagere targets), dus de sfeer is daardoor al beter dan in Nederland. Ook was ik op veel toeristenplekken, waardoor er een constante stroom is van bezoekers die de tijd hebben om te shoppen. Als laatste moet je vaak door een winkelcentrum lopen om bij het openbaar vervoer te komen of omdat het de snelste weg is naar de andere kant van het stadscentrum.

 

The Daily Fix Rijst als ontbijt, rijst als lunch, rijst voor diner. Als aardappeleter snak je soms weer naar de westerse zaakjes met goede koffie en ontbijt zoals wij het kennen. The Daily Fix zat achterin een uniek winkeltje met handgemaakte spullen in Melaka. Het is een verborgen pareltje dat allerlei elementen in de zaak heeft uit de jaren ’60. Perfect bij elkaar gepast, goede sfeer. Leuke kaart en ook een leuke manier van communiceren. Dit krijg je ook al mee als je op hunFacebook kijkt.

Plastic stoeltjes

Het eten van een goed bord vegetarische curry met naan met een versgeperst sapje in een dikke plastic beker… Op de eerste avond moesten mijn vriend Ronald en ik even wennen (eerlijk is eerlijk) aan de plastic gele stoeltjes in een ruimte met afgebladderde muren. Niet helemaal Consumatics stijl. Maar toen we 8 euro hadden afgerekend -ja samen!- en eigenlijk concludeerden dat we heel goed hadden gegeten, begon het integratieproces.

Voor de mensen die nog niet veel omhanden hebben, zijn de basisbehoeften het belangrijkste bij het nuttigen van de maaltijd. Denk hierbij aan de Maslov-piramide. Voor de toeristen en rijkere westerse mensen zijn er veel meer criteria voor het uitzoeken van een locatie. Dan krijg je de rol van de medewerkers, de omgeving en de presentatie van het product erbij. De mix van goedkope kiosken en duurdere toeristenlocaties zijn zeker aan te raden mocht je naar Zuid-Oost Azië gaan!

Food Republic 

La place eat-your-heart-out
 

FR Vivo

Stel je de counters van de La Place voor en mix dat met de foodhallen in Amsterdam. Food Republic is een concept met talloze kleine counters waar een medewerker iets unieks aan het bereiden is. Een kraampje met gemarineerde kip, een kraampje met gewokte rijst, een kraampje met sappen, een kraampje met rundvlees, een kraampje met vis. Voor de warme gerechten waren er wel 20 uitgiftepunten (en medewerkers!). Daar omheen zat een groot restaurant, wat goed ingedeeld was in kleine zitgebieden zodat je niet in een zaal zat. Knus, vers en toch in een grote zaak. Perfect gedaan. Zeker even de site bekijken om inspiratie op te doen.

Aantal landen: 6 landen

Aantal zaken: In China al meer dan 40. Al met al een kleine 100 zaken schat ik.

Meer weten? Ga uiteraard gerust een keer mee op safari, dan deel ik de kennis graag met je of we drinken een kop koffiebinnenkort.