Terug naar overzicht

OSQAR-onderzoek in de zorg

Luna Heuperman, 22 maart 2017

Arla-lunch

Afgelopen maand heeft Consumatics met haar eigen onderzoeksmethode OSQAR, onderzoek gedaan in de zorg. Ondervoeding is een belangrijk aspect dat speelt onder ouderen, maar door genoeg eiwitten toe te reiken, sterken zij beter aan. Arla heeft een lekkere, eiwitrijke lunch ontwikkeld, die van bijdrage kan zijn voor de maaltijden in zorginstellingen. Vanuit Consumatics is er onderzocht wat een mooie lunchpresentatie doet met de gemoedstoestand van de patiënten en de algehele tevredenheid over het ziekenhuis. Door ouderen verschillende presentaties van lunch te laten beleven en daar vragen over te stellen, konden de resultaten van de verschillende presentaties worden getoetst. Zo hebben wij samen met Arla de handen ineengeslagen om te zorgen voor een gezonde, lekkere, mooi gepresenteerde lunch die ondervoeding onder ouderen tegengaat. 

 

 

Virtual reality

Om dit te onderzoeken is er gebruik gemaakt van OSQAR. Hiermee kunnen we doormiddel Virtual Reality onderzoek doen. We lieten ouderen de verschillende lunches ervaren en hebben gevraagd wat zij van de verschillende lunches vonden. Met een Virtual Reality bril was met mogelijk om in 360 graden rond te kijken in een kamer van de zorginstelling, terwijl de lunch werd opgediend. De vragen waren vooral gericht op de presentatie van de lunch, het uitkijken naar een maaltijd in het algemeen, belangrijke momenten op een dag, betalingsbereidheid en hoe het ziekenhuis in zijn totaliteit wordt beoordeeld. 

 

Resultaten

In de onderstaande Infographic zijn de belangrijkste onderzoeksresultaten te zien! Hieruit bleek dat een aangeklede lunch erg veel voor de ouderen kan betekenen!