Terug naar overzicht

Maak jouw terras zomerproof!

Wenda Kielstra, 18 april 2016

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: Wie heeft het mooiste terras van het land? Rond deze tijd van het jaar komen de eerste terrasjes weer vol te zitten. Terrasmedewerkers staan in hun t-shirtjes buiten te verkleumen, maar men is overtuigd: het is lekker weer! De eerste zomerstralen verblijden ons. Terwijl we in onze winterjas buiten zitten, drinken we speciaalbier en eten we biologische geitenkaas kroketten. Nu vraag ik mij af, hoe komen die terrasjes nou echt vol te zitten?

Stel je voor: je loopt een plein op en ziet twee terrasjes. De één is helemaal leeg; je denkt aan de snelle service, maar ook twijfel je aan de kwaliteit. Het andere terras is stampvol; misschien moet je wat langer wachten, maar het is sowieso een goed terras. Anders zouden er niet zoveel mensen zitten…., toch? Bovendien is het gezien en gezien worden. Men vindt het vaak leuk om naar mensen te kijken. Klinkt dit bekend? Vraag jij je ook wel eens af hoe dit kan?

Groepsdieren

De kern van het verhaal is dat wij mensen groepsdieren zijn. Zonder de groep kunnen we fysiek en mentaal niet overleven. Dit zit geworteld in ons primitieve brein. We letten daarom op dat wat andere mensen doen en conformeren ons aan die norm. Dat verklaart deels waarom de terrassen vol lopen. Maar waarom het ene terras het beter doet dan de ander? Het antwoord op die vraag is: spiegel neuronen.

Na-apen

Een verliefd stel dat precies dezelfde houding aanneemt, twee boksers die elkaars schijnbewegingen precies nadoen of op hetzelfde moment gapen met een wildvreemde. Spiegelen wordt het genoemd. Het is totaal onbewust, omdat het zich afspeelt op neuraal niveau in ons brein. Bepaalde neuronen zien het gedrag van een ander en doen dit na in ons hoofd. Het verklaart ook waarom het fenomeen plaatsvervangende schaamte bestaat. Sommigen beweren zelfs dat dit gevoelens van empathie voor een ander verklaart.Het is in ieder geval een verklaring voor de vraag waarom mensen massaal kiezen voor een druk, chaotisch terras dat vol zit met andere mensen. We doen gewoon graag het gedrag van onze medemens na.

Prop it like it’s hot

De truc is dus om je terras vol te krijgen met gasten. Zij zorgen ervoor dat voorbijgangers hun gedrag willen spiegelen en het dus nadoen. Een druk bezocht terras is dan zo geregeld. Hoe krijg je zoveel mogelijk mensen op je terras? Eén persoon kan hierin al een groot verschil maken. Denk dan aan een gitarist op het terras, een leuke blonde serveerster die vriendelijk lacht, of het gebruik maken van een ‘propper’. Je kent ze wel, die mensen die voor het restaurant mensen naar binnen propt. Hoe deze persoon zich gedraagt en hoe ze eruit zien bepaalt het visitekaartje van jouw zaak.

Of ga zelf lekker op het terras zitten. Doe bijvoorbeeld je boekhouding eens buiten, dat gaat prima als het toch rustig is die dag. Bovendien krijg je een goed beeld van hoe jouw gasten op je terras zitten en wat ze ervaren. Maar vooral… mensen trekken mensen aan, dus je zorgt op die manier zelf voor een aantrekkingskracht!

Spiegelen maar

Terwijl je de gitarist, propper of serveerster laat shinen -of zelf eens een kopje koffie drinkt op het terras- doet het brein van jouw gasten de rest. De gasten conformeren zich aan jouw terrasbezoeker. Laat deze persoon dus een spiegel van jouw zaak zijn. Op die manier kunnen mensen zich daar weer aan spiegelen!