Terug naar overzicht

Lentekriebels

Luna Heuperman, 21 maart 2017

Het weer is een onderwerp waar we allemaal maar al te graag over praten. ’s Winters is staan we te 'blauwbekken' en lijkt er geen einde te komen aan het ‘ellenlange bibberseizoen’. Maar omdat wij Nederlanders dat zo ontzettend goed kunnen, valt er uiteraard in de zomer ook van alles te klagen. Want het is het ‘zo warm ’s nachts’, of het is de ‘luchtvochtigheid zo hoog’ als de Hollandse thermometers hun weg naar boven vinden. Of we dat nou roepen vanuit de kappersstoel of op de vrijdagmiddagborrel, we doen het allemaal en overal. Toch is het logisch dat onze mond over blijft lopen van alle weersverschijnsels. Het heeft namelijk veel meer effect op ons dan dat je in eerste instantie zou denken!

 

Zo heeft de winter een grote invloed op onze stemming. We voelen ons tijdens de donkere dagen wat vaker neerslachtig of zelfs depressief. Sommigen krijgen zelfs last van een seizoensgebonden depressie, ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. De gevolgen van zo’n seizoensgebonden depressie zijn het last hebben van de behoefte om meer te slapen, een toenemende eetlust en een daarbij horende gewichtstoename. Deels kan de oorzaak hiervan gevonden worden in het weinige licht door de kortere dagen. Onze biologische klok raakt hierdoor ontregeld. Ook stopt je lichaam de donkere ochtenden pas later met aanmaken van slaaphormoon wat op hun beurt weer van negatieve invloed is op de aanmaak van activatiehormonen en neurotransmitters. Hierdoor voelen we ons nog minder actief, presteren we minder en is onze stemming minder goed. Mogelijk is dit ook voelbaar in de sfeer binnen je werkplek. 

 

Gelukkig is de lente weer begonnen en gaan we weer warmere en lichtere tijden tegemoet. Dit zorgt ervoor dat we ons vaak net wat lekkerder in ons vel voelen en zo ook met een beter gevoel naar ons werk gaan. De dagen lengen, de temperaturen stijgen en we krijgen weer wat meer en langer daglicht. Mede hierdoor voelen we ons energieker en gaan we meer bewegen. We maken meer vitamine D en serotonine aan, waardoor we ons al een stuk beter voelen. Ook lachen we meer, voelen ons vrolijker én aantrekkelijker. Ook blijkt uit onderzoek dat onze hersenactiviteit bij aandachtstaken lijkt te stijgen naarmate de dagen lengen, waardoor je beter concentreert en presteert. Het is allemaal een grote positieve spiraal.

 

'Zouden ze in Zuid Europa dan ook gelukkiger zijn?’, is hoe mijn gedachte dan klinkt. Onderzoek wijst uit dat dat niet zo is. Mensen die bijvoorbeeld geëmigreerd zijn om hun geluk in Zuid Spanje te zoeken, lijken uiteindelijk vaak minder gelukkig dan dat ze in Nederland waren, al komt dit vaak wel door sociale factoren. Lekker weer is van positieve invloed op je geluksgevoel, maar anderen factoren hebben dat op langere termijn meer. De economie, de overheid, vrijheid en bovenal je eigen manier van denken zijn bijvoorbeeld factoren die op lange termijn meer invloed hebben. Uit recentelijk onderzoek is ook gebleken dat zo’n 90% van de Nederlanders aangeeft zich gelukkig te voelen. Ook staan we hiermee op de zesde plek van de lijst met ‘gelukkigste landen ter wereld’. 

 

Of de invloed van de lente nou van korte of lange duur is, het doet ons in ieder geval zeker veel goeds! Probeer hier in je onderneming dan ook de vruchten van te plukken. Probeer eens wat nieuwe dingen uit, treed weer wat naar buiten. Kom je klanten met een nog bredere glimlach tegemoet, want ook zij kampen met dezelfde lentekriebels. Ga tijdens de lunch buiten een rondje lopen en profiteer daardoor weer van een betere hersenactiviteit. Bel eens een oude relatie op en vraag of hij/zij zin heeft voor een kop koffie onder de zon! Zo kun jij als ondernemer ook optimaal gebruik maken de voordelen die de lente ons zomaar cadeau doet.