Terug naar overzicht

Kies het juiste koffertje

Wenda Linthorst, 20 september 2014

Veel van jullie hebben het vast gehad tijdens een deel van de studie en zijn hoogstwaarschijnlijk blij om er van af te zijn. Statistiek. Gemiste kans! Afgelopen week zijn wij met het team naar een college geweest van de Universiteit van Nederland met als onderwerp statistiek. Dit doen wij natuurlijk ook niet voor onze lol maar zodra er gesproken wordt over statistiek en winnen in het casino dan zijn we erbij. Daarnaast is het ook nog eens essentieel om met onze kwantitatieve onderzoeken alle ins en outs hiervan te weten. 

Mauritz Kapitein

Het college werd gegeven door Mauritz Kaptein en hij liet ons voor eens en altijd het nut van statistiek zien. Wist je dat je door kansberekening kan zien of je gelukkig wordt van emigreren? En hoe weet je welke doos je moet kiezen als je mee mag doen met het bekende spel 1 tegen 100? Wij gaan je proberen een stukje over te dragen van wat wij deze avond geleerd hebben. 

Op vakantie gaan naar Zuid-Frankrijk is leuk, maar er gaan wonen iets heel anders. Stel dat we hier kansberekening willen gebruiken, dan doen we dit als volgt. Neem een aantal scenario voor je. Het slechtste geval is dat het een drama wordt en je weer wilt vertrekken, de kans dat dit gebeurt, is ongeveer ¼. Ik zou de kwaliteit van leven dan een dikke onvoldoende geven; een 2. De kans dat het leven beter wordt, is ook aanwezig, laten we zeggen ook een kans van ¼ en de kwaliteit is dan een 10. Alles kan ook wennen, en weer hetzelfde worden als het oude. Dit geven we dan ook de meeste kans ½ en de kwaliteit van leven zou dan precies het zelfde zijn als in Nederland; een 7. Dit zetten we allemaal in een tabel zoals hieronder.

Eigen leven nu 7

Ik vertrek weer  2 x ¼ = 0.5
Eigen leven nu 7 x ½ = 3.5
Top 10 x ¼ = 2.5
Leven in Zuid-Frankrijk 6.5

Nu maken we de berekening de kans maal de verwachte kwaliteit van leven per situatie en dit tellen we bij elkaar op. Uiteindelijk zien we dat wanneer we alle kansen afwegen de kans bestaat dat een leven in Zuid- Frankrijk uitkomt op een 6,5 wat in dit geval lager is dan mijn huidige leven nu van een 7. Het lijkt dus niet verstandig om naar Zuid- Frankrijk te emigreren.

Nu we toch in Nederland blijven, kunnen we net zo goed geld verdienen met een beetje gokken. Stel je hebt 3 verschillende kistjes en in van deze kistjes zit een autosleutel van een prachtige Porsche. De kans dat de sleutel in een van die kistjes zit is natuurlijk 1/3. Je kiest een kistje, de linker en ik open deze nog niet. Wat ik ga doen is 1 van de 2 andere kistjes weghalen zodat we nog maar 2 kistjes over hebben. Je hebt nu de mogelijk om van kistje te wisselen. De vraag is nu. Is dit verstandig?

Uit het college kwam naar voren dat je het beste altijd kunt wisselen van kistje. Dit komt, omdat de kansverdeling nu als volgt is. Het kistje dat je gekozen had, had toen de kans van 1/3. Dit blijft zo staan, wat betekent dat de kans van het andere kistje nu is gegroeid naar 2/3! Dus volgens kansberekening is het altijd verstandig om te gaan wisselen.

Voor ons was het een succesvolle avond om meer te weten over zijn inzicht van de betrouwbaarheid van experimenten, de meest goede vorm om consumenten een interventie te laten ondergaan en ook om dit in normale taal uit te leggen. Hoe dat zit, hoor je uiteraard als je bij ons start met het experiment!