Terug naar overzicht

Inspiratie opdoen in Dublin en Boedapest!

Wenda Linthorst, 02 juli 2015

Naast de bijzondere onderzoeken die er lopen, mag ik voor het Goed Getapt Programma samen met Nederlandse horeca-ondernemers naar Dublin toe. Ook ben ik twee keer naar Boedapest geweest. Ik vind het leuk om even te delen wat ik daar doe en wat inzichten te delen!

Goed Getapt Programma?

Het Goed Getapt programma van Heineken is het grootste kwaliteitsprogramma voor de horeca. Elk jaar doen er ongeveer 2.000 horecazaken aan mee. Ze maken gebruik van de drie ‘T’s’:

Techniek, trainen en toetsen.

Elke vier weken worden hun leidingen gespoeld (techniek), ze krijgen vier maal per jaar een mystery visit (toetsen) en ze mogen naar enkele gave trainingen toe (trainen). En waarom? Om er voor te zorgen dat jij als consument overal kunt genieten van een mooi en lekker biertje.

Vanuit de laatste ‘T’, die georganiseerd wordt door Siebenheller & Partners, is Consumatics gevraagd om de safari’s te geven. Dit draait uiteraard om prikkel de zintuigen, speel in op het onbewuste gedrag van de gast! In Nederland bieden we de training aan in vijf steden; Utrecht, Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Maastricht. Daar krijgen de ondernemers de achtergrond van onbewust gedrag van de gast te horen, gaan ze zelf op pad in de stad en bekijken we de foto’s van de steden om hun eigen zaken te verbeteren. Deze trainingen worden gegeven door mijn collega Patricia Henderson en mij.

In Dublin is er een workshop on tour. In twee dagen tijd gaan we langs 8 bijzondere zaken. Deze tour heb ik 5 keer mogen meemaken als ‘reisleider’ met onwijs veel plezier! Bij elke zaak mogen we achter de schermen, krijgen we een presentatie van de ondernemer en bekijken we de zaak. Naast dat het al heel bijzonder is om met 20 ondernemers op pad te zijn (daar leer je al heel veel van, zowel zij onderling als ik van hen), geeft de tour heel veel inspiratie!

Zo bezoeken we the Living Room. Dit is een fantastisch grote zaak met een enorm succesvolle ondernemer. Elke tafel in de zaak heeft een eigen tv-scherm. Je kunt dan zelf kiezen welke sportwedstrijd je ziet. Ze hebben een grote binnentuin waar 1000 mensen voetbal kunnen kijken. Dan plaatsen ze tribunes in de biergarten, om een stadionsfeer te creëren. In een drukke week doen ze 370 vaten met bier (!). Ik hoorde de laatste keer van een ondernemer dat het er net de Efteling was, nou dat klopt wel, je kijkt hier ook je ogen uit.

Ook gaan we langs bij Oscar’s. Zij zijn fantastisch goed in marketing. Ze wisselen wekelijks van wifi wachtwoord om daarmee (pers-)aandacht te trekken. De grappige wachtwoorden zoals ‘hetwerktniet’ en ‘ikhoudvanmijnbaas’ zorgen voor veel humor.

Onlangs zijn er bij Oscar’s urinoirs vernield door iets te enthousiaste gasten. De volgende dag hebben ze de mensen die het gedaan hebben op facebook en twitter gezet (met vervaagde gezichten) en hebben ze de #72hoursassholes gebruikt om de mensen te vinden. Ze stelden daarbij de vraag of ze 300 euro wilden betalen.

De volgende dag kregen ze een brief met………. 300 euro en excuses! Dit hebben ze opnieuw gedeeld en werd belachelijk goed opgepakt. De nationale krant en radio namen dit als item op en Ronan (de eigenaar) werd overal geïnterviewd. Dit heeft heel veel gratis publiciteit opgeleverd.

Ik kan nog 100en inzichten delen, maar je moet deze tour ervaren om ‘m volledig te voelen. Dit jaar ga ik de tour niet meer doen, want ik verwacht een baby in september! De trainingen worden overgenomen door de collega’s van Siebenheller & Partners. Die gaan nu de sterke verhalen krijgen over mensen met vliegangst, iemand die al ’s ochtends vroeg aan de Bacardi zit op het vliegveld, mensen die vertellen op de app dat ze van me houden maar dat naar hun vrouw hadden willen sturen, mensen die hun paspoort kwijt zijn en niet mee kunnen en nog veel meer. Bovenal het is een feest om met horecamensen op stap te gaan en te laten zien hoe Dublin er uit ziet, zodat ze weer extra inspiratie krijgen voor hun eigen zaken. De rest van het jaar blijf ik in Nederland, hopelijk volgend jaar weer verder in Dublin of een andere stad!