Terug naar overzicht

De invloed van het lettertype op de werking van het brein!

Nando Knel, 21 november 2016

De invloed van het lettertype op de werking van het brein!

In deze blog zal ik het hebben over informatieverwerking, hoe doen wij dit en hoe effectief zijn wij hierin?

Om mee te beginnen heb ik een testje met drie vraagjes voor je:

1. Batje & bal

Een batje en een bal kosten samen €1.10 in totaal. Een batje kost €1 meer dan de bal. Hoeveel cent kost de bal

A. 10 cent

B. 5 cent

2. Machines & schroefjes

Als vijf machines vijf minuten nodig hebben om vijf schroefjes te maken, hoeveel minuten hebben honderd machines dan nodig om honderd schroefjes te maken?

A. Honderd minuten

B. vijf minuten

3. Het meer & de waterlelies

In een meer drijft een veld van waterlelies. Elke dag verdubbelt dit veld in grootte. Als het 48 dagen duurt voordat de waterlelies het hele meer bedekken, hoe lang heeft het dan geduurd voordat de helft bedekt was?

A. 24 dagen

B. 47 dagen

De antwoorden op deze gemene vragen zijn vraag 1: B, vraag 2: B en vraag drie ook B.

Vraag 1: aangezien het batje €1 meer kost dan het balletje is het batje €1,05 en het balletje 5 cent. Vraag 2: als vijf machines vijf minuten nodig hebben om vijf schroefjes te maken, hebben honderd machines nog steeds maar vijf minuten nodig om honderd schroefjes te maken. Vraag 3: de grootte van het veld lelies in het meer verdubbelt elke dag. Het scheelt dus maar één dag of het halve of hele meer is bedekt.

Hoeveel had jij er goed?

50% van de mensen maakten vraag 1 fout, 90% maakten 1 van de 3 vragen fout. Nog opvallender was dat maar 35% van de mensen 1 van de 3 vragen fout maakten bij het presenteren van de vragen in een moeilijk leesbare lettertype. Kortom, bij een moeilijker leesbaar lettertype werden meer vragen correct beantwoord.

Hoe kan dit verklaard worden?

Uit onderzoek van Kahneman (2011) blijkt dat iedereen twee structureel gescheiden systemen voor informatieverwerking heeft, namelijk affectief (1) en deliberatief (2).   Systeem 1 is snel en onbewust en instinctief. Systeem 2 is trager en bewust; als systeem 2 word ingeschakeld denk je er bewust over na.

Systeem 1 komt dus snel met een intuïtief antwoord naar voren, terwijl als je het even laat bezinken en er langer over nadenkt, je misschien zou zien dat het eigenlijk helemaal niet klopt. Er moet dus bewust aandacht aan besteed worden om systeem 2 in te schakelen en de fouten van systeem 1 eruit te halen. Dus als de vragen in een moeilijk leesbare lettertype worden gepresenteerd, zal de grote broer systeem 2 al zijn opgewarmd voordat je de vraag überhaupt begint te lezen en zal die zich meteen buigen over de vragen. Hierdoor worden er minder fouten gemaakt.

Hoe zou je dit kunnen toepassen in de praktijk?

Als je een boodschap hebt waarbij je mensen aan het denken wilt zetten, zou je misschien eens kunnen proberen om een wat ingewikkelder lettertype te gebruiken. En kijken of men je boodschap beter snapt.

Ik hoop dat ik met deze blog jullie systeem 2 heb kunnen activeren!