Terug naar overzicht

De bevlogen komiek

Elise Latuny, 23 september 2016

Begin september bezocht ik de Leidse Schouwburg voor de opnames van het televisieprogramma College Tour. In dit programma interviewt Twan Huys, met behulp van de vele studenten in het publiek, inspirerende personen uit het binnen- en buitenland. Eerder in dit programma verschenen onder anderen Andre Kuipers, Carice van Houten en de Dalai Lama. Dit keer was te gast: Jochum Myjer.

De zeer gewaardeerde komiek Jochum Myjer trekt volle zalen met zijn shows voor jong en oud. Sinds 1998 tourt hij door het land tot hij in 2011 ernstige problemen krijgt met zijn gezondheid: een tumor. Na zijn herstel keerde hij terug met een nieuwe show en schreef hij zelfs een kinderboek. Momenteel werkt hij weer aan een nieuwe show die in 2017 in première gaat.

Hoe doet hij dat toch? Hoe krijgt hij het voor elkaar? Ik kan echt opkijken naar mensen die, in mijn ogen, zoveel energie in hun werk steken en positief blijven. Misschien ken je zo iemand, een vriend of collega. Iemand die niet werkt om te leven, maar leeft om te werken. Die oprecht blij is met zijn taak en zegt te ‘leren’ van tegenslagen. En dat alles zonder burn-out klachten… Jaja, die pareltjes bestaan en ik hoop dat je zo iemand kent, want ze kunnen je een hoop leren.

Bevlogenheid

In de psychologie noemen we dit soort mensen ‘bevlogen’ of spreken we van ‘bevlogenheid’. Volgens hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie Arnold D. Bakker is bevlogenheid een positieve gemoedstoestand waarin je voldoening uit je werk haalt. Veel werkgevers willen graag meer weten over bevlogenheid, want iedereen heeft baat bij bevlogen werknemers. Het is kenmerkend dat ze minder verzuimen, minder fouten maken en anderen graag helpen. Bevlogen mensen halen plezier uit hun werk, maar vinden vrije tijd ook belangrijk. Ook vinden ze hun baan zinvol en leveren ze goede prestaties.

Terug naar Jochum Myjer, een bevlogen persoon als je het mij vraagt. Hij wordt ondersteund door zijn familie en team en maakt tijd voor zijn hobby’s, dit geeft hem rust en plezier op een andere manier dan optreden. Hij zegt het als hem iets dwars zit of als hij hulp nodig heeft, dit helpt hem tijdens nieuwe en/of moeilijke situaties. Mede door dit soort hulpmiddelen houdt hij het vol om zijn shows wel 400 (!) keer op te voeren met evenveel energie en spektakel.

Geheime formule

Verbaasd en verwonderd vroeg ik mij af wat Jochum’s ‘geheime formule’ is. “Ik doe iets wat ik ontzettend leuk vind. Ik heb passie voor mijn vak. Toen ik ziek werd heb ik altijd bedacht dat ik ooit weer op het podium zou staan. Je moet doelstellingen blijven maken.” Waarschijnlijk kunnen we niet allemaal even bevlogen worden als Jochum, maar zie het als een inspiratie.