Terug naar overzicht

Dat klinkt mij als muziek in de oren

Wenda Kielstra, 12 februari 2016

Maar liefst één op de vijf ziekenhuizen kampt momenteel met financiële problemen. De instellingen zijn genoodzaakt te bezuinigen en/of te fuseren met een gezondere (vaak grotere) zorginstelling. Wanneer je de krant openslaat, kun je er haast niet omheen. Een bezuiniging hier, personeelsontslagen daar en een paar pagina’s verder zijn er weer mensen tekort. De ziekenhuizen en zorghuizen in Nederland verkeren in zwaar weer. Dit raakt de meest kwetsbare mensen van de samenleving, die zich bevinden in de zorg- en ziekenhuizen. Wat kunnen we hier aan doen?

Verandering

Het is tijd voor innovatieve en goedkope oplossingen om het voor mensen in deze kwetsbare sector aangenamer te maken. Voor het personeel, voor de familie en natuurlijk voor de cliënten in het huis. We kijken naar de factoren die de gezondheid positief kunnen beïnvloeden (gezondheidsbevorderend gedrag noemen ze dat). Daarbij kun je denken aan het regelmatig bewegen en gezond en goed eten, maar ook aan een aangename emotionele toestand. Op dat laatste wil ik me in deze blog richten: De onbewuste factoren die een rol kunnen spelen in de gezondheid.

Een deuntje vol vitamientjes

Want, wat blijkt? Een aangename emotionele toestand heeft een positief effect op het herstelproces van patiënten. Wanneer we mensen blij maken, genezen zij dus sneller. Een blij en ontspannen mens is automatisch gezonder. En waardoor kun jij je blij en ontspannen voelen? Muziek, zo blijkt uit onderzoek. Muziek helpt om angst en pijn te voorkomen. Daarnaast gaat het herstelproces sneller met muziek, en dat werkt bij zowel fysieke als psychologische problemen.

Er zijn veel analyses gedaan naar de invloed van muziek op cliënten. Zo concludeert een onderzoek dat het dagelijks luisteren naar muziek gunstig is voor het herstel van cognitieve functies. Na twee maanden konden de proefpersonen in het onderzoek zich beter concentreren en hadden een beter verbaal geheugen. De mensen in de muziekgroep waren ook minder depressief en hadden minder last van een verwarde stemming. Muziek helpt waarschijnlijk om beter om te gaan met emotionele stress.

The sound of music

Maar hoe doe je dit dan? Hoe betrek je muziek in het leven van een patiënt of cliënt? Ik las een onderzoek over mensen met een hersenbeschadiging, waarin wordt verteld over hun muzieklessen. Zij gaan zichtbaar vooruit als ze een instrument leren bespelen of met teksten en melodieën aan de slag gaan. Dat helpt bijvoorbeeld bij het controleren en verbeteren van impulsen en sociale interactie. Daarnaast is het mogelijk om op muziek te dansen, te tekenen, mee te zingen of als achtergrond muziek. Wees creatief!

Conclusie: Muziek maakt je blij en ontspannen en daardoor herstel je sneller. Er is onder andere minder angst en pijn en een betere concentratie. Bovendien kunnen cliënten beter omgaan met emotionele stress. Klinkt fantastisch toch? Ik nodig je uit om op onderzoek uit te gaan. Er is veel te vinden over dit boeiende thema, waarover we de komende jaren hopelijk nog veel over horen. Want door ‘The sound of music’ te laten horen, kunnen er misschien wel écht sprookjes ontstaan.

Houd de herinnering levend door muziek

Muziek maakt dingen vrij die anders opgesloten zouden zitten, zoals herinneringen. Dit werkt ook bij dementerenden. Er is voor hen een nieuwe campagne opgestart, die heet: ‘Muziekherinneringen’. Stel je eigen playlist samen met Golden Oldies als ‘Dancing Queen’ van ABBA. Bekijk ook eens de interessante documentaire over hetzelfde onderwerp.