Terug naar overzicht

Bestemming onbekend

Monja Knol, 13 april 2018

 

Surprise!

Laatst was ik weer eens naar de bioscoop en toen zag ik iets wat me nog niet eerder was opgevallen. Deze bioscoop bood een soort ‘verrassingsfilm’ aan, waarbij je naar een nieuwe film kan gaan zonder dat je weet welke het is. Op zich geen gek idee, aangezien er tegenwoordig allerlei bedrijven zijn die dit soort dingen aanbieden: van vakanties waarbij je bestemming onbekend is tot de ‘mystery boxes’ op eBay.

Ik moet toegeven: ik heb wel eens gekeken naar zo’n verrassingsvakantie en het concept is mij blijven achtervolgen. Wat voor bestemmingen zouden ze allemaal hebben? En zou ik gelukkiger zijn met zo’n vakantie dan wanneer ik hem zelf zou boeken? En wat voor rol speelt het verrassingselement hierin? Ik werd nieuwsgierig.

 

Het laatste stukje van de puzzel

Mensen doen er doorgaans alles aan om te voorkomen dat ze spijt krijgen. Dit vertaalt zich vaak in het niet kopen van bepaalde producten of diensten. Eigenlijk is het dus heel gek dat sommige mensen voor iets betalen waarvan ze niet precies weten wat het is. Er zijn een aantal onderzoeken geweest die laten zien hoe mensen over de streep getrokken worden in onzekere situaties.

Het disjunction effect stelt dat we in onzekere situaties het zekere voor het onzekere nemen door af te wachten, wat vaak betekent dat we iets niet kopen. Dit kan je voorkomen door mensen te dwingen om verder te kijken dan hun neus lang is. Door extra informatie te geven, word je nieuwsgierig en ga je nadenken over mogelijke uitkomsten. Door het nadenken over mogelijke uitkomsten wordt het disjunction effect opgeheven en durven mensen een product te kopen.

Stel je voor: ik vertel je één van de 50 staten van Amerika. Wanneer ik vraag of je de andere 49 staten van Amerika ook wilt weten, zal je waarschijnlijk nee zeggen. Als ik je echter 49 staten vertel, dan zal je op je stoel staan te springen om de 50ste te weten! Niet alle soorten verrassingen lokken dezelfde hoeveelheid nieuwsgierigheid uit. Dit komt door de hoeveelheid informatie die we weten. Hoe meer we namelijk al weten, hoe nieuwsgieriger we worden naar het laatste stukje informatie.

De kracht van die verrassingsvakanties ligt hem dan ook in de kleine stukjes informatie die je hebt. Je bepaalt hoelang je weg wil gaan en betaalt een bepaald bedrag. Op basis hiervan begint de speculatie al: ik heb niet zoveel betaald, dus welk land ligt dichtbij? Ook krijg je het weerbericht voordat je weg gaat, wat ervoor zorgt dat je ineens het weerbericht van Europa gaat checken: iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Meningen van vrienden en familie worden ingewonnen en het internet wordt afgestruind naar hints. Je nieuwsgierigheid heeft je in zijn macht. 

Wanneer jij mensen over de streep wilt trekken in een onzekere situatie, zorg dan voor wat extra informatie. Zodra mensen nieuwsgierig worden, zijn ze bereid om het risico wat gepaard gaat met het kopen van een product aan te gaan. Curiosity kills regret.

 

Referenties:

Van Dijk, E., & Zeelenberg, M. (2007). When curiosity killed regret: Avoiding or seeking the unknown in decision-making under uncertainty. Journal of Experimental Social Psychology, 43(4), 656-662.