Terug naar overzicht

Artificial Intelligence

Wenda Kielstra, 15 juni 2016

 

Misschien heb je er al wat over meegekregen, maar het is tijd voor ons allen om op kraamvisite te gaan. In Amsterdam is namelijk ’s werelds eerste robot baby geboren! Tijd voor beschuit met muisjes.

 

Huh..? voortplantende robots?

Het klinkt nogal bizar maar het is iets minder spectaculair dan dat het in eerste instantie lijkt. Twee robots geven hun ‘DNA’ door aan een 3D printer, deze maakt hieruit een willekeurige selectie en print vervolgens de onderdelen, welke met de hand in elkaar moeten worden gezet. Toch is het wel weer wat spectaculairder dan dat. De twee robots interacteren van tevoren namelijk wel met elkaar. Aan de hand van eigenschappen van de andere robot besluiten zij of dit een geschikte reproductiepartner is. Hierdoor ontstaat er een vorm van natuurlijke selectie. Professor Eiben vertelt dat als je twee robots die ertsen halen uit zee, je deze kunt programmeren op een manier dat zij daar hun partner op selecteren. Als de robots tevreden zijn over de hoeveelheid ertsen die hun partner boven water heeft gehaald, dan wordt er pas gereproduceerd. Hopelijk is de robotbaby hierdoor nog beter in het ophalen van ertsen.

Wij zijn geen experts op het gebied van Artificial Intelligence (AI) hier bij Consumatics, maar wij zijn wel benieuwd naar hoe mensen reageren op dit soort ontwikkelingen. Wordt dit als positief gezien of roept het weerstand op? Het verbeteren van AI gaat namelijk hard de laatste jaren. Zo zijn we van de schaakcomputer (die door pure kracht berekent wat de beste zet is) gegaan naar een AI die zichzelf aanleert om video spellen te winnen. Deze AI probeert bepaalde knop combinaties uit en leert van zijn fouten als hij dood gaat. Dit betekent echter niet dat de AI écht begrijpt waar hij mee bezig is, maar toch triomfeert hij.

 

Toepassingen van Artificial Intelligence

Er zijn door de loop der jaren al veel banen overgenomen door robots en in de toekomst zal dit aantal alleen maar groeien. Zelfs banen waar je niet meteen aan zou denken komen in gevaar. Zo kun je tegenwoordig rechtelijk advies vragen aan ROSS. Deze AI verwerkt jou juridische vraag en zoekt door grote hoeveelheiden data om jou vervolgens te adviseren welke stukken je moet lezen. Verder zijn er een aantal experimenten uitgevoerd met ELLIE, een AI psycholoog. Zij is in staat om je gezichtsuitdrukkingen en houding af te lezen, in combinatie met je antwoord besluit zij vervolgens of ze door moet vragen of een andere vraag moet stellen. Laten we ook ZORA niet vergeten, de humanoïde robot die wordt ingezet om dementerenden en kinderen met autisme gezelschap te houden. Tot slot is er in Japan onlangs een robot ontwikkeld die, met de behulp van de juiste codering, een korte roman heeft geschreven. De roman gaat over een robot die een roman schrijft. Het verhaal kwam serieus in aanmerking voor het winnen van een literaire prijs.

Het overnemen van banen door robots wordt vaak als negatief beschouwd, maar is het dat wel? Stel je eens een wereld voor waarin iedereen nog maar minimaal hoeft te werken en hierdoor de tijd heeft om zich te ontwikkelen op andere gebieden. Een wereld waarin iedereen profiteert van de hulp van AI. Toch is het een ontwikkeling waar goed over nagedacht moet gaan worden. Stel dat vooral de elite gaat profiteren van deze technologie, terwijl de lagere economische klassen steeds minder baanzekerheid hebben.

Wellicht heb je al gehoord over de chatbot van Microsoft, die in contact werd gezet met de gebruikers van Twitter. Deze chatbot, genaamd “Tay”, leert van haar voorgaande interacties met ensen. De eerste interacties verliepen soepel maar binnen een paar uur kwamen er Tweets naar buiten als “Feminisme is een kanker voor onze samenleving” en “Ik ben voor de genocide van Mexicanen”. De AI was alleen niet heel consistent in zijn ideologie, aangezien hij ook tweette dat feminisme staat voor een gelijke behandeling van geslachten. Daarnaast waren dit slechts enkele Tweets uit de duizenden Tweets van Tay. Ook in dit geval is het zo dat de AI de ideologieen niet echt begrijpt, zij repliceert ze slechts, maar AI met bewustzijn gaat er wel aankomen.

 

We gaan een spannende toekomst tegenmoet!

Experts als Elon Musk en Stephen Hawking vrezen voor een toekomst waarin AI de mens voorbijstreeft in intellegentie. Andere experts zijn rooskleuriger over het toekomst perspectief en zeggen dat de AI de mensheid zal ondersteunen bij de meest ingewikkelde taken zoals chirurgie en architectuur.

Ruim 200 jaar geleden was er weerstand tegen het bouwen van de spoorwegen (je kon immers prima overal komen te paard). Wat minder lang geleden was er weerstand ten opzichte van het gebruik van mobiele telefoons. Elke nieuwe technologie doorloopt fases van weerstand. Na de intitiële weerstand komen de early adopters van de technologie, die middels een sneeuwbal reactie uiteindelijk iedereen meetrekken. De vraag is echter of zo’n model wel toepasbaar is in dit geval, aangezien de impact van AI vele malen groter gaat worden dan die van de spoorwegen of het gebruik van mobiele telefoons.

Met de bovengenoemde informatie in je achterhoofd vragen wij je om na te denken over de voor- en nadelen van AI in de toekomst. Ben jij een voorstander of een tegenstander? Waarom kies je daarvoor? Persoonlijk ben ik heel benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen, het wordt pas minder leuk als er straks een robot beter is in het uitvoeren van onderzoek dan ik zelf ooit zal zijn...