198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Neem consumenten mee op virtuele tour

Heb je wel eens een VR bril opgehad? Dan herken je vast de klamme handjes wanneer je over een plank tussen de wolkenkrabbers moet lopen. En de angst om vervolgens naar beneden te springen. Je laat jezelf toch niet te pletter vallen?! De overtuigende kracht van Virtual Reality (VR) maakt dat menselijk gedrag goed bestudeerd kan worden in een virtuele omgeving. Onze VR tool OSQAR biedt een mobiele, variabele en realistische testlocatie, waarmee je juist in deze tijd slim onderzoek kunt doen.  

VR is oorspronkelijk ontwikkeld voor entertainment, maar wordt tegenwoordig ook gebruikt voor educatieve en zakelijke doeleinden, zoals productontwikkeling, training en onderzoek. Met VR kunnen mensen getest worden in een driedimensionale wereld, die de werkelijkheid dusdanig benadert dat de reacties gelijk zijn aan het gedrag in de echte wereld. Zo wordt VR steeds vaker ingezet om de medische zorg te ondersteunen, bijvoorbeeld door patiënten tijdens een pijnlijke behandeling onder te dompelen in een VR spel. Of wat dacht je van het bestuderen van keuzegedrag in bedrijfsrestaurants? VR technologie biedt unieke mogelijkheden!

Betrouwbaar en levensecht
Het bestuderen van gedrag in VR heeft twee belangrijke voordelen. Ten eerste kun je betrouwbaar testen doordat je volledige controle hebt over de omgeving en elementen naar gelang kan aanpassen. Daarbij kan elke handeling en lichamelijke activiteit nauwkeurig bijgehouden worden. Ten tweede biedt VR de mogelijkheid tot immersie; dat is de illusie dat gebruikers zich bevinden in een virtuele omgeving door het gebruik van driedimensionale beelden, geluid en andere stimuli. Als gebruikers vervolgens ervaren dat de virtuele omgeving levensecht is en daardoor realistisch reageren, is er sprake van presence. Een beeld met hoge resolutie draagt bijvoorbeeld bij aan immersie, terwijl de interactie met virtuele karakters zorgt voor een sterker gevoel van echtheid. Hierdoor zijn ervaringen in VR zo overtuigend.

Scenario’s testen
Vanuit deze gedachte heeft Consumatics OSQAR ontwikkeld, een onderzoekstool waarmee respondenten fysieke ruimtes kunnen bezoeken middels een VR headset. De headset registreert de bewegingen van het hoofd en past de beelden hierop aan, waardoor respondenten kunnen rondkijken en onderzoeksvragen kunnen beantwoorden door naar de opties te kijken die in beeld ‘zweven’. Zo kunnen er uiteenlopende scenario’s getest worden zonder dat respondenten zelf aanwezig hoeven te zijn in de testomgeving. Sterker nog: mensen kunnen vanaf hun eigen bank meedoen aan een onderzoek. Via de OSQAR app geven wij toegang tot verschillende 360-graden video’s. Deelnemers krijgen gratis een VR bril om mee te doen aan het thuisonderzoek. Zodra de smartphone in de bril wordt geschoven kan iedereen vanaf de luie stoel een bezoek brengen aan een restaurant, vliegveld of museum. Niets is te gek voor OSQAR.

Een nieuwe manier van onderzoek doen
Door het coronavirus worden fysieke locaties minder bezocht. Een dagje pretpark, op terras of naar de dierentuin voelt nog steeds niet helemaal veilig. En waarom ook weggaan? In huis valt er genoeg te beleven! Daar zien wij de kans voor een nieuwe manier van onderzoek doen. Juist in deze tijd is inzicht in het gedrag van consumenten essentieel is voor de omzet, dus waarom zouden we het onderzoek niet naar de consument thuis toe halen? Met OSQAR kunnen we jouw omgeving waar dan ook tonen om kijkgedrag en gevoelens te meten; de ene keer in de bioscoop, de andere keer in de schoolkantine. Op deze manier maakt VR consumentenonderzoek leuker en makkelijker. Voor een toekomstbestendige en succesvolle onderneming.

Wil je meer weten over onze VR tool of zelf een onderzoek laten uitvoeren met OSQAR? Neem dan contact op met Josefien ten Have, neuromarketing adviseur bij Consumatics (info@consumatics.nl).