198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Kleurenpsychologie: het is een kleurrijk leven

30 miljoen jaar geleden ontwikkelden primaten een wel heel bijzondere lichaamsfunctie: het zien van rode tinten. Alle zoogdieren konden al blauwe en gele tinten zien – ja, ook honden –maar de primaten namen daar geen genoegen mee. Vanuit de behoefte om rood fruit van bladeren te kunnen onderscheiden, ontstonden er extra kegeltjes in het oog die deze rode tinten zichtbaar maakten. En daar plukken marketeers nu de vruchten van.

Kleurenpsychologie

We kunnen kleuren zien, maar kunnen we kleuren ook voelen? In het Oude Egypte waren ze hier al mee aan het experimenteren: Egyptenaren schilderden kamers in een specifieke kleur om een bepaald gevoel op te wekken. Ongeveer een eeuw geleden is kleurenpsychologie tot stand gekomen: de wetenschap achter het psychologische effect van kleur.

De eerste bevindingen waren weinig wetenschappelijk en bestonden vaak uit anekdotisch bewijs, maar in de loop der jaren zijn onderzoeken steeds zorgvuldiger aangepakt. Van blauw is inmiddels bekend dat het slaperigheid verminderd en de productiviteit verhoogd door de onderdrukking van melatonine. Daarnaast verlaagd blauw ook nog eens de bloeddruk en verminderd het stress. Daarentegen kan rood juist de hartslag verhogen.

Kleur in het dagelijks leven

Steeds meer bedrijven snappen de invloeden van kleur en kiezen bewust voor representatieve kleuren die een bepaald psychologisch effect creëren. McDonald’s stond lange tijd bekend om het gebruik van rood en geel. Deze kleuren waren te zien in het logo, in de mascotte en in de restaurants. Deze kleuren zijn geassocieerd met plezier en bevorderen de voedselinname van mensen. Maar nu de Europese sector van de fastfoodketen naar een duurzame en gezondere uitstraling streeft, worden deze kleuren veranderd: McDonald’s wordt letterlijk groener, een kleur die geassocieerd wordt met natuur, rust en duurzaamheid.

In moderne kantoren en scholen wordt er steeds meer met kleuren geëxperimenteerd om de gewenste gemoedstoestand te stimuleren. Koele, blauwe kleuren worden in werkruimtes gebruikt om de productiviteit te verhogen. Warme, oranje kleuren worden om het comfortabele gevoel gebruikt in openbare ruimtes, zoals een vergaderzaal of ontvangsthal.

Hoe en waarom kleuren effect hebben op de gemoedstoestand, wordt pas sinds de laatste jaren onderzocht. Toch zijn bedrijven al volop bezig om de trends op het gebied van kleur bij te houden. Heb je stress gekregen van het lezen? Zoek dan even een groene omgeving op om deze stress te verminderen!