198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

Keukentijgers creëert meer waardering voor eten & drinken in de zorg

Op de internationale Dag van de Ouderen, donderdag 1 oktober, start het platform Keukentijgers met als doel het eten en drinken in de zorg te verbeteren en leuker te maken. Initiatiefnemer is Wenda Linthorst, gedragsexpert. Wij willen zorgprofessionals die werken in zorginstellingen waar mensen langdurig verblijven, helpen om van de maaltijden op een gemakkelijker manier iets bijzonders te maken. Regelmatig horen we dat zorgprofessionals dit een uitdaging vinden gelet op hun werkdruk en werkomstandigheden. Zo kwamen we op het idee om slimme oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan smakelijke maaltijden.’

Keukentijgers gaat tips en ideeën delen via social media. Daarnaast kunnen zorgprofessionals zich inschrijven voor online inspiratiessessies en boxen die naar de zorginstelling worden verzonden. Ter ere van de start biedt Keukentijgers honderd zorgprofessionals in oktober kosteloos de kans om deel te nemen aan een online sessie van een uur. In dat uur krijgen zij praktische tips die ze direct in de praktijk kunnen brengen. Ook is er ruimte om vragen te stellen.

Kwaliteitsverschillen

Uit het vooronderzoek dat Keukentijgers deze zomer deed, bleek dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van de maaltijden, niet alleen per instelling, maar ook per afdeling en medewerker. Wenda Linthorst: ‘Wie wel eens heeft meegekeken in de ouderenzorg of gehandicaptenzorg, schrikt van de hoeveelheid taken die gedaan moeten worden op de afdeling. Dat er daarnaast dan ook nog moet worden gekookt voor acht of tien personen, waarbij je dan bovendien rekening moet houden met diverse diëten, begrijpt dat dit een flinke uitdaging is. Veel begeleiders, verzorgenden en vrijwilligers hebben niet de kennis en ervaring om dit efficiënt en goed aan te pakken. Dat heeft ons gemotiveerd om hen te gaan ondersteunen.’

Gezondheid

Voor mensen die langdurig in zorginstellingen verblijven, is de maaltijd naast bezoek het hoogtepunt van de dag. Voeding draagt naast dit hoogtepunt bij aan behoud van gezondheid. Zo kan de kans op ondervoeding verkleind worden evenals een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Dat kan dan ook dieetvoeding en medicatie verminderen. Wenda Linthorst: ‘Ik heb als mantelzorger van mijn schoonvader gezien wat het effect is van voeding dat onder de maat is in een verpleeghuis. Daar ben ik echt van geschrokken. Ik ben ervan overtuigd dat voeding heel veel doet met de gezondheid en de levensvreugde van mensen. Daarom ben ik ontzettend gemotiveerd om met Keukentijgers  naast de zorgprofessionals te staan en hun drukke dag net wat gemakkelijker te maken.’

Waardering

Yvette Magrijn is als kok en voedingsexpert verbonden aan Keukentijgers. ‘Mijn ervaring is dat smakelijke tussendoortjes veel doen met de gezondheid en het eetplezier van mensen. Daar komt bij dat we de laatste jaren meer groente en minder vlees zijn gaan eten. Dat vraagt om een andere manier van koken. Ik vind het geweldig om mee te denken over hoe je dit praktisch en makkelijk aan kunt pakken met smakelijke en herkenbare voeding als resultaat.’

Meer informatie een aanmelden kan via www.keukentijgers.com. http://www.instagram.com/keukentijgers en http://www.facebook.com/keukentijgers